Informatie/

Over HCFS bij kinderen van 0 tot 1 jaar

HCFS is de afkorting van hoogcervicale functiestoornis. Het betreft een stoornis in de bewegingsmogelijkheden van de hoog cervicale regio, waardoor er stoornissen ontstaan in de symmetrische ontwikkeling van de zuigeling.

Kenmerken

Asymmetrie
Afwijkende stand van het hoofd
Afplatting van de schedel                    Voorkeurshouding
Onrust                                                     Overmatig huilen
Reflux                                                      Buiklig-intolerantie
Overstrekken van de romp

Over HCFS bij kinderen van 1 tot 12 jaar

Dyspraxie en/of Dysgnosie

Kenmerken

Evenwichtsproblemen                               Veel struikelen

Matige of slechte houding                        Slaapstoornissen

Atypische buikpijn of obstipatie              Slechte concentratie / hoofdpijn

Onzeker                                                       Problemen met schrijven

MT 12-18 jaar

Beweegfunctiestoornis van de wervelkolom en perifere gewrichten

Klachten nek - rug;
Door langdurig slechte houding bijv. achter computers, tablets en smartphones.

• Klachten perifere gewrichten;
Veel voorkomende gewrichtsklachten in deze leeftijd zijn knie-, enkel- en polsklachten.

• Hoofdpijn;
Door stress, slechte / matige houding, slapeloos heid of slechte voeding.

Wanneer kinder-manuele therapie?

Kinder-manuele therapie is de behandelmethode bij het niet beweeglijk zijn van het hogere deel van de nek van baby’s. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde ligging in de baarmoeder, tijdens de bevalling en bij kunstverlossingen (tang- of vacuümverlossing). Dit deel van de nek is heel belangrijk bij het bewegen en oriënteren. Een stoornis in de hoge nek geeft problemen in het bewegen en de houding. Dit werkt door in de hele wervelkolom, het bekken en de heupgewrichten. Daarnaast veroorzaakt zo’n foutieve stand ook vaak pijn bij bewegen van de nek of hoofdpijn. Een baby kan zich maar op één manier uiten en zal dan huilen. Symptomen kunnen zijn: een overstrekte houding bij liggen en staan, asymmetrie, een scheve of afgeplatte schedel, veel huilen, wil niet kruipen (billenschuiver), wil niet graag geknuffeld worden, druk of onrustig. Ook indien een baby een afwijkende of onrustige slaaphouding heeft, huilend wakker wordt meerdere keren per nacht, kan een verkennend consult bij een kinder-manueel therapeut verhelderend werken.

De behandeling bestaat uit een zachte mobiliserende en manipulatieve techniek aan de hoge nekgewrichten, gewrichten van de wervelkolom en in de bekkengewrichten. De behandeltechniek is klein en zacht, waarbij de behandeltechniek per kind verschilt in richting en intensiteit. Uitsluitend de geregistreerde manueel therapeut, die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van zuigelingen, kan deze verfijnde behandeltechniek op een verantwoorde wijze toepassen.

Bij oudere kinderen (1-16 jaar) kan er ook sprake zijn van een verminderd bewegen in het hogere deel van de nekwervelkolom, dat mogelijk al vanaf de geboorte aanwezig is, waardoor een kind zich motorisch niet goed ontwikkelt. Vaak presenteren deze kinderen zich met evenwichtsproblemen, met frequent struikelen, een slechte houding en onhandig bewegen.


Wie is Maartje Ausems?

Van jongs af aan wilde ik graag fysiotherapeut worden. In mijn jeugd deed ik aan topsport, langebaanschaatsen. Ik zag hoe de fysiotherapeut sporters, soms met een blessure, middels oefenen en trainen, verder kon helpen in de sport. Het verbeteren van het functioneren van het lichaam, middels manuele technieken, oefenen en trainen. Dit fascineerde mij enorm. Ik ging daarom ook tijdens mijn opleiding Fysiotherapie al snel jonge schaatsers begeleiden bij hun training en hun motorische ontwikkeling. Na mijn opleiding Fysiotherapie aan de Hogeschool van Utrecht (2008) specialiseerde ik mij verder als master in manuele therapie. Met veel plezier werk ik sinds 2012 als manueel therapeut. In 2017 specialiseerde ik mij verder als kinder-manueel therapeut.

Wanneer heeft u manuele therapie nodig?

In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van één of meerdere gewrichten, enkele voorbeelden zijn:

Lage rugklachten, al dan niet met pijn uitstraling naar de benen
Bovenrugklachten, al dan niet in combinatie met ribpijn en borstpijn
Nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
Nekklachten met pijn uitstraling naar de schouder en/of armen
Schouderklachten met pijn en uitstraling naar de armen
Duizeligheid bij het bewegen van de nek
Heupklachten, Hoofdpijnklachten Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekpijn